Nieuw Sint Anthony Gasthuis, Leeuwarden

warning: Parameter 2 to gmap_gmap() expected to be a reference, value given in D:\www.doolhoven.nl\www\includes\module.inc on line 483.

Location

Netherlands
53° 12' 14.2056" N, 5° 47' 42.2916" E

 

Doolhof geïnspireerd op een labyrint van Vredeman de Vries 

 

 

In 1861 vroeg het gasthuisbestuur zijn huisarchitect F. Stoett om een nieuw tweede Sint Anthony Gasthuis te ontwerpen aan de Groeneweg in Leeuwarden. Een paar jaar later kon dit nog maar net voltooide Nieuw Sint Anthony Gasthuis al weer worden uitgebreid met vier vleugels omringd door een schitterende tuinaanleg aan het Perkswaltje. De langwerpige tuinen werden naar de belendende paviljoens genoemd, te weten Burmania-, Minnema- en Auckamatuin. Ze bevatten kleine ovale en boomvormige grasvelden waarin onregelmatige geplaatste bloemperken werden gecreëerd naar de mode van de landschapsstijl.
Het aanzien van de tuin is na 1906 veranderd. Als gevolg van de bouw van de Julianavleugel aan het Schoenmakersperk werd het tuinplan aan de oostzijde sterk gewijzigd. Behalve de oranjerie moest een houten zomertent  (prieel) worden afgebroken. Ook de aanleg van de perken werd daar aangepast.
Na de renovatie van het nieuwe gasthuis in 1986 werd ook de tuin grondig opgeknapt, zowel tussen de vleugels als voor het gebouwencomplex. De grasperken kregen hun strakke vormen terug en heggen en buxusboompjes werden gesnoeid. Het labyrintachtige doolhof van lage heggen geïnspireerd op een ontwerp van Hans Vredeman de Vries (Leeuwarden 1527- Antwerpen 1606) heeft geen duidelijk centrum, er is wel een in- en uitgang. De ingang naar de tuin met doolhof is aan het Perkswaltje.
Bron: “Sint Anthoon, in steno, groen en steen”

 

goedkope air max goedkope nike air max goedkope nike air max 90 nike air max goedkoop goedkoop nike free run goedkope nike air force goedkope nike air max 1