Labyrinten en beeldende kunst

Sinds de jaren '90 van de vorige eeuw laten steeds meer kunstenaars zich inspireren door de thematiek rondom het dwalen. Daarbij staat vooral de aandacht voor labyrinten centraal. Op deze pagina een aantal kunstenaars die hun werk veelal in Nederland presenteren. Rondom het thema 'labyrint' worden regelmatig kunstmanifestaties georganiseerd door Béa Verheul.

Als U zich op artistiek gebied eveneens laat inspireren door labyrinten en doolhoven kan een verwijzing naar Uw werk ook op deze pagina's opgenomen worden. Neem in dat geval zeker contact met ons op.

traditionele schilderkunst
Bartolomeo Veneto (ca. 1510),
titel onbekend Al sinds de renaissance worden labyrinten afgebeeld op schilderingen, die aanvankelijk vooral lijken op het Christelijke type. Uit de lage landen komen vele voorbeelden, zoals te zien op een etsen en schilderijen van Hans Bol (1534-1593), Jan van Amstel, Lucas van Gassel, Hieronymus Cock, Lucas von Valkenborch (ca. 1520-1625) en Hieronymus Wierix. Ook Jan Vredeman de Vries en zijn leerling Hans Puec maken ontwerpen van liefdeslabyrinten. Een heel geheimzinnige afbeelding is die van de door Bartolomeo Veneto (werkzaam 1502-1530) geschilderde heer met labyrinttuniek (foto).

moderne schilderkunst en grafiek
Dineke (1984), titel onbekend Op het tweedimensionale vlak inspireert de zoektocht naar het doel onderling zeer verschillende schilders en grafische kunstenaars zoals Dineke (foto), Henk de Bouter, Jan van der Haar, Hans van Horck, Sharon Houkema, Michiel Schrijver, Hermine van Schuppen, Béa Verheul en Dolf Zwerver. Opvallend is dat kunstenaars zich op het platte vlak ook wel door doolhoven laten inspireren, terwijl in de ruimtelijke kunst het motief van het labyrint meer gebruikelijk is.

ruimtelijke kunst
Ineke Otte (2002), 'labyrint'Ontwerpers die levensgrote labyrinten in de openbare ruimte opnieuw onder de aandacht brengen zijn onder meer Jim Buchanan, Patries van Elsen, Hessel Dokkum, Holzwege, Shlomo Koren, Kromkamp, Willem Kuipers, Herman Lamers (foto), Klaus van der Locht, Ineke Otte (foto), Jan van Schaik, Hermine van Schuppen en Béa Verheul. Meer informatie over deze vaak zelf te bewandelen labyrinten is ook te vinden via de sectie 'Bezoek een doolhof'.

andere wegen
Herman Lamers (1992):
'Terra Incognita' Kunstenaars die het thema labyrint als uitgangspunt nemen voor het inslaan van nieuwe wegen zijn Marinus Boezem, Constant, Lucien van den Eerde, Paul de Kort, Marja Steinmetz en Yoka Voorbach. Sommige typerende elementen van het klassieke labyrint, zoals de om een duidelijk doel slingerende onvertakte weg van begin naar eind, worden hierbij losgelaten.

Overzicht doolhoven en labyrinten in kunst en cultuur